Castilla-La Mancha
Existuje zde velká rozmanitost odrůd, které se nám ani
všechny nepodaří vyjmenovat. Proto jen namátkou - bílé – Airen, Albillol,
Chardonnay, Tramín, Macabeo nebo Viura, Malvar, Malvasia, Marisancho Pardillo,
Merseguera, Muscat d‘Alexandria, Parellada, Pedro Ximenez, Ryzlink rýnský,
Sauvignon Blanc, Torrontes, Verdejo, Verdoncho a Viognier. Mezi červené patří Bobal,
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Coloraillo, Forcall, Grenache, Graciano,
Malbec, Mazuela, Mencia, Merlot, Mourvèdre, Petit Verdot, Pinot noir, Syrah,
Tempranillo nebo Cencibel.
Castilla-La Mancha má pět provincií, v nichž se odráží různé podnebí a různá kvalita půdy,
které jsou determinanty růstu různých odrůd. Víno je hluboce zakořeněno v
životě zdejších obyvatel, vinařské oblasti vyvinuly kulturu vína, kterou lze
nalézt v každém jednom vinném sklepě. Rozsáhlá modernizace datovaná do poslední
třetiny dvacátého století přinesla více než 600 značek uváděných na trh pod DO
Tierra de Castilla, přitom s výjimečnými vlastnostmi v každé ze svých variant.
Budeme rádi, když se tato oblast objeví ve Vašem podvědomí
nejen díky slavnému Donu Quijotu de La Mancha…
Zdroje: [wikipedia.org, turismocastillalamancha.es, cclalimentaria.es, vlastní
pozorování]