Toscana
Toskánsko byl vždy region známý pro vyráběná vína, která
jsou v současnosti rozdělena do osmi DOCG a 34 DOC, následovaná četnými IGT, jež
ovšem některá také patří k produkci na nejvyšší úrovni, známé ve vinařském
světě pod přezdívkou supertoskánci.
Zatímco oblasti centrálního Toskánska (Florencie a Siena)
jsou známé po celém světě již několik desítek let pro výrobu Chianti (Chianti
Classico, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano), vína vyrobená
v posledních letech v pobřežních oblastech (provincie Livorno a Grosseto), favorizované
spíše mírnějším klimatem, jsou suchá a slunečná, mezi nimiž září Bolgheri
Sassicaia nebo Tignanello; co struktury a rovnováhy červených vín Maremma
(Morellino di Scansano, Montecucco a Monteregio Massa Marittima) a harmoncké
bílé (Ansonica). Stále častěji jsou také citována červená a bílá vína z
provincie Arezzo. Mezi ostatní vína z Toskánska, které musíme mít na paměti, patří
Carmignano, jeden z nejstarších vín z toskánské obce téhož názvu v provincii
Prato, dále pak známý Vernaccia di San Gimignano, Pitigliano, Montescudaio a
Vin Santo.
Chianti je po staletí spojeno s dějinami Toskánska. Jde
pravděpodobně o nejznámější víno v Itálii a jedno z nejvýše oceňovaných vín na
celém světě. Minimálně z 80% je tvořeno hrozny z odrůdy sangiovese – hlavní
odrůdy pro většinu velkých toskánských vín –, často dokonce pouze z nich. Mohou
se od sebe ale velmi odlišovat, a to v závislosti na tom, odkud pocházejí a jak
byla vyrobena.
Chianti classico má charakteristickou chuť, voní po třešních
a má krásnou rubínově červenou barvu. Jde o vína plnější a hodí se delšímu
ležení. Etikety nesou vedle doplňku classico navíc ještě jeden symbol na hrdle
láhve: známého černého kohouta.
Montepulciano je jedním z nejvýše položených měst v
Toskánsku. S pěstováním vinné révy je svázáno od nepaměti: písemný dokument, ve
kterém jistý vinař daruje vinice kostelu, je datován už rokem roku 790.
Vinohrady leží kolem městečka v nadmořské výšce mezi 250 a 600 m.
Nejlepší vína z Montepulciana jsou osobitě označována Nobile
di Montepulciano. Vždy byla hnacím motorem života ve městě, jak v kultuře, tak
i ekonomice a turistickém ruchu. Jde o vína vznešená, a to nejen svoji kvalitou,
ale také proto, že na pěstování révy a výrobu vín v minulosti přísně dohlížela
šlechta. Síla nespočívá jen ve výběru odrůdy a v půdě, ale také v omezeném
výnosu, který dává potřebnou koncentraci. Roku 1933 Nobile di Montepulciano
reprezentovalo kraj na prvních Výstavních trzích typických vín Sienské oblasti
a získalo zde vysoké ocenění nejen publika, ale i oficiálních ochutnávačů a
odborníků. V roce 1966 pak získalo D.O.C. identifikaci a nyní je jedním z mála
italských vín patřících do elitní DOCG kategorie.
Základ těchto majestátních červených vín tvoří minimálně ze 70 % sangiovese a maximálně z 10 % Canaiolo Nero s povoleným dodatkem dalších odrůd. Víno je rubínově červené barvy, při dozrávání přecházející v granátově červenou, má intenzivní vůni lesních fialek a plnou, kulatou a přetrvávající chuť. Není to nikdy lehké víno, protože minimální obsah alkoholu je 12,5 %.
Zdroje: [wikipedia.org, ceskatelevize.cz]