Catalunya
Označení Denominació d'Origen Catalunya (katalánsky,
španělsky pak Cataluña) obsahuje v sobě historii vína a tradice v Katalánsku,
byť jde o označení velmi mladé, až z roku 1999. To zahrnuje širokou škálu
tradičních místních odrůd a označení používaných na většině území kultivovaných
katalánských vinic. Celkem zahrnuje 330 obcí, některé se překrývají s dalšími deseti
označeními původu (nejvíce Cava).
Nejvíce pěstované bílé tradiční odrůdy jsou Macabeo,
Xarel·lo a Parellada, jsou to původní odrůdy v Katalánsku. Mezi další
patří Grenache, také velmi stará odrůda v Katalánsku, kdy vína jsou pak měkká, přírodní
a sladká. Ze zahraničních odrůd se pěstují Chardonnay a Muscat, další povolené
odrůdy jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc, Chenin, Tramín červený, Malvasia,
Malvasia de Sitges aj.
Mezi pěstovaná červená vína zařazujeme Tempranillo,
Carignan, Grenache a Monastrell, tyto odrůdy jsou pak v Katalánsku původní.
Importované jsou pak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah,
Sumoll apod.
Katalánská oblast ležící na severovýchodě Španělska zahrnuje
devět podoblastí (Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant,
Penedès, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta) klasifikované jako Denominació
d'Origen, DO (někdy se k nim řadí i španělská Cava, jejíž většina produkce
vzniká v Katalánsku) a jednu podoblast Denominació d'Origen Qualificada, DOQ
(katalánsky, španělsky pak Denominación de Origen Calificada, DOC, dříve DOCa) –
Priorat.
Zdroje: [wikipedia.org, doqpriorat.org, vlastní
pozorování]