Jumilla
Když hovoříme o Denominación de Origen Jumilla, tedy o
vinařské oblasti na jihovýchodě Španělska, jež se svými 32 tisíci ha vinic
patří spíše mezi oblasti menší. O to více překvapí počet vinařství, kterých je
kolem 3.000 a hospodaří v poměrně širokých údolích a na plošinách v těsné přítomnosti
hor, vinice jsou v nadmořských výškách mezi 400 a 800 m. Jde o přechodovou zónu
mezi Středozemním pobřežím a vysokými centrálními plošinami oblasti Castilie-La
Mancha.
Při vypuknutí transevropské epidemie moru révokazem v 19.
století region překvapivě unikl nákaze a tak začala období hospodářské expanze,
neboť obchodníci s vínem z Francie přichází ve velkých počtech kupovat víno. Z
tohoto důvodu keře révy v tomto regionu nebyly nikdy naroubovány na
rezistentní podnoží z Nového světa, jak tomu bylo ve zbytku Evropy. Nicméně
révokaz nečekaně udeřil v roce 1989, zdevastoval vinice a došlo ke snížení
produkce o 60 % v průběhu příštích pěti let. Opětovná výsadba a přeštěpování
bylo pomalé a drahé, ale paradoxně tím region umožnil přijmout nové metody
pěstování vinné révy a výroby vína, které se již osvědčily v sousedním Dos
Alicante a Almansa. Jumilla DO je jednou z nejstarších oblastí ve Španělsku,
které získaly oficiální status v roce 1966.
Pojem Jumilla je ve Španělsku synonymem pro odrůdu Monatrell.
Tato původem španělská odrůda se zde nejlépe adaptovala a zabírá přes 80 % místní
produkce. Keř révy Monastrellu je vzpřímený s tlustými, krátkými a nepříliš
rozvětvenými výhonky. Jeho listy mají tvar pětiúhelníku se třemi vyznačenými
laloky. Hrozny jsou poměrně malé až střední a velmi kompaktní s kulatými, modročernými
bobulemi. Slupka hroznů je silná a bohatá na antokyanidiny, které dodávají
plodům právě tu tmavou barvu. Vnitřek bobulí je masitý a jemný s malým
množstvím taninů. Monastrell je odolný vůči suchu a pro dobrou prosperitu
potřebuje velké množství slunečního svitu.
Mezi další povolené odrůdy patří z modrých Cencibel (lokální název pro Tempranillo), Garnacha Tintorera, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Petit Verdot, z bílých potom Airen, Macabeo, Pedro Ximénez, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon Blanc a malé množství Moscatelu.
Zdroje: [wikipedia.org, thewinedoctor.com, vinosdejumilla.org]