Valle Central
Před více jak 40 lety se Chile prosadila jako země s naprosto
neodolatelnými podmínkami pro pěstování vín.
Díky zahraničním investicím se oblast dále rozvíjí. Dnes tato podlouhlá
země na západním úpatí And získala přezdívku výkladní skříní jižní Ameriky. Úspěch
Chile byl o to větší, že nebyl a napadena révokazem phyloxery.
Nepřekvapí proto, že životnost keřů vinné révy je zde mnohanásobně
delší než jinde ve světě. V 16. století španělští dobyvatelé na kontinent
přivezli vinnou révu a sudy pro výrobu vín, v polovině 18. století se začaly
používat i francouzské klasické odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay,
Sauvignon Blanc aj. Současná historie se datuje do osmdesátých letech minulého
století, kdy se masivně začaly používat nerezové tanky pro řízenou fermentaci a
dřevené sudy ke staření vín. Rostl tedy nejen export, ale i kvalita vína a počet vinařství – v roce 1995 jich bylo 12 a v roce
2005 70. Největším exportním trhem je dnes USA.
Central Valley (Centrální údolí) se svými čtyřmi regiony (Curicó
Valley, Maipo Valley, Rapel Valley, Maule Valley) a severnější oblast Aconcagua
s údolími Aconcagua a Casablanca je nejdůležitější a nejproduktivnější oblastí.
Podnebí je ovlivněno pohořím And na východní straně a Tichým oceánem na západní.
Klima je zde různorodé – od horkého a suchého na severu až po chladnější na
jihu. Průměrný roční srážkový úhrn je nízký, jen činí 38 mm – proto je většina
chilských vinic uměle zavlažována. Vinařská oblast Valle Central tvoří 78 % z
vinné révy pro výrobu vína s celkem 144,277.28 ha.
Poloha vinic pod Andami způsobuje velké rozdíly mezi
teplotami přes den a v noci, tyto velké teplotní změny umožňují v hroznech
udržet dostatek kyseliny a aroma.
Celkově se podnebí velmi podobá středomořskému – průměrné roční teploty jsou
15-18 °C, v létě i přes 30 °C. Chilský vinařský zákon je blíž kalifornskému
(USA), než např. francouzskému AOC systému. Zákon začal platit až v roce 1995 –
ustanovuje hranice pěti hlavních oblastí (Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle
Central a Southern Chile) a reguluje značení na etiketách. Neobsahuje však
pravidla pro užívání odrůd vín, vinohradnictví ani postupy výroby. Zákon také
stanovuje, že víno musí obsahovat minimálně 75 % odrůdy deklarované na etiketě,
stejně tak jako uvedeného ročníku a regionu původu. U vyšších tříd se také
můžeme setkat s klasifikací Reserva a Gran Reserva, ovšem s mnohem
přijatelnější cenou než např. ve Španělsku.
Chilská vína velmi populární a vyhledávaná i přes krátkou vinařskou historii. Za velmi
příznivou cenu se zde nabízí příjemná, ovocná, nezaměnitelná a výrazně buketní
vína pro nenáročné i pro znalce.
Zdroje: [wikipedia.org, wine-searcher.net]